Boeien tonnen en bakens

Boeien

Boeien zijn grote cilindervormige drijvende voorwerpen die op het ruime vaarwater gebruikt worden en een inhouden tot wel 10 m3 kunnen hebben. Ze zijn altijd voorzien van een dagmerk in de vorm van vorm van het type betonning datze voorstellen. Meestal bevatten ze ook een licht en top teken.

Onderdelen van een boei zijn:

  1. Topteken
  2. Licht
  3. Radarreflector
  4. Vaarwateraanduiding plus volgnummer in dagmerk
  5. Ketting
  6. Ankersteen

Tonnen

Tonnen zijn drijflichamen die al in de vorm zijn van het betonningsvoorwerp dat het moet voorstellen. Tonnen kunnen zijn voorzien van een topteken. Tonnen zonder verlichting worden ook wel blinde tonnen genoemd. Blinde tonnen worden meestal gebruikt in een lijn tussen 2 boeien met verlichting.

Sparboeien

Sparboeien kunnen in plaats van tonnen worden gebruikt. Er zijn situaties waarin ze beter geschikt zijn vanwege hun vorm.

Bakens

Bakens zijn vaste objecten die op het land staan en een betonning voorstellen. Bakens zijn altijd voorzien van een dagmerk in de vorm van het type betonning dat ze voorstellen. Bakens kunnen ook een licht hebben.

Steekbakens

Steekbakens zijn bakens die in het water staan en een betonning voorstellen. Steekbakens zijn altijd voorzien van een dagmerk in de vorm van het type betonning dat ze voorstellen. Steekbakens kunnen ook een licht hebben.