Geleiden lichten

Een geleidelicht is een licht bedoeld voor navigatie doeleinde.

Lichtenlijn

Een lichtlijn is een reeks van geleiden lichten die als een visuele gids fungeren voor schippers. Deze lichten zijn meestal opgesteld langs de rand van een vaarweg en geven de ideale route aan. Ze worden gebruikt om schepen binnen het kanaal of de waterweg te houden, vooral bij slecht zicht of 's nachts. Deze lichten staan meestal op de kant geplaatst op twee masten ver verschillende hoogtes Lichtenlijnen worden gebruikt bij belangrijke havens bij de haveningang om zeker te weten dat je recht naar binnen vaart.

Om te weten welke kant je je koers moet bijstellen, moet je kijken naar het onderste licht. Als het onderste licht rechts van het bovenste licht staat, moet je naar rechts bijsturen.

Sectorlichten

Sectorlichten zijn specifieke geleiden lichten die informatie geven over de richting waarin schepen moeten varen om veilig te passeren of obstakels te vermijden. Ze kunnen ook gebruikt worden om de positie van een schip te bepalen. Afhankelijk van de richting waarin het licht naderd, zie je een andere kleur van het licht.

Meestal wordt bij een sectorlicht de kleur geel gebruikt om aan te geven dat je in de veilige sector zit. Als je in de gele sector zit, moet je je koers niet bijstellen. Als je in de rode sector zit, moet je je koers bijstellen naar stuurboord. Als je in de groene sector zit, moet je je koers bijstellen naar bakboord.

Sectorlichten kunnen ook andere kleuren hebben, deze kleuren zijn dan meestal voor navigatie doeleinde. Hiervoor heb je een kaart nodig om te weten welke richting welke kleur is. En op basis van de kleur die je ziet en een ander herkenningspunt kan je dan je positie bepalen.

Test je kennis

Je vragen worden geladen....