Waterkaarten

Waterkaarten zijn kaarten die informatie geven over het vaarwater, zoals de diepte, de bodemgesteldheid, de betonning, de bruggen, de sluizen en de havens.

Schaal van kaarten

Fysieke kaarten

ANWB

Deze kaarten zijn beschikbaar voor bijna alle binnenwateren van nederland en zijn bedoeld voor de pleziervaart. Op deze kaarten staan de dieptes van de wateren aangegeven en de hoogtes van de bruggen en brug nummers die verwijzen naar de wateralmanak (waar bedientijden te vinden zijn). De kaarten zijn meerdere jaren geldig en tussentijd worden er updates gepubliceerd.

1800-serie van de Hydrografische Dienst

Dit zijn de officiële waterkaarten van de Nederlandse ruime binnenwateren, die ook gebruikt worden voor het examen klein vaarbewijs 2. Ze zijn gedetailleerd, actueel en betrouwbaar. Ze bestaan uit een overzichtskaart en een aantal detailkaarten, die elk een jaar geldig zijn. Je kunt ze kopen als papieren kaarten of als digitale kaarten als download of een app.

Tip

Deze kaarten worden meer uitgebreid behandeld bij het kleinvaarbewijs 2

Bericht aan de zeevaarders

Dit is een wekelijkse uitgave als van de Nederlandse overheid met alle wijzigingen in de waterkaarten. Deze pdf is gratis toegankelijk en te downloaden via de website van de defensie. Deze berichten bevatten alle wijzigingen in de waterkaarten van de afgelopen week. Je kunt deze zelf aanpassen in de waterkaarten die je hebt. Apps zoals Navionics doen dit automatisch voor je.

Apps

Naast de papieren kaarten zijn er ook een hoop apps op de markt die gebruikt kunnen worden als mogelijke vervaging van een papieren waterkaart. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je zonder je mobiel dus mogelijk niet meer goed kunt navigeren, denk dus na over een goede backup optie.

Disclaimer

Kleinvaarbewijstheorie.nl is niet verbonden aan een van onderstaande apps. De info in deze tekst is gebaseerd op de informatie die te vinden is op de website. Gebruik deze info op eigen risico.

waterkaarten.app voorheen ANWB waterkaarten app

Als je graag vaart op de binnenwateren van Nederland, België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, dan is de Waterkaarten app een onmisbare app voor jou. Deze app, die voorheen bekend stond als de ANWB Waterkaarten app, biedt je alles wat je nodig hebt om je vaartocht te plannen, te navigeren en te genieten.

Met de Waterkaarten app heb je toegang tot de meest complete en actuele vaarkaarten van deze vier landen, met meer dan 200.000 nautische objecten, zoals bruggen, sluizen, boeien, aanlegplaatsen en meer. Je kunt ook alle informatie over jachthavens, openingstijden, tarieven en faciliteiten raadplegen. Bovendien blijf je op de hoogte van de actuele vaarinfo en stremmingen van de Rijkswaterstaat.

De Waterkaarten app heeft ook een handige routeplanner, waarmee je eenvoudig de optimale route tussen je startpunt en bestemming kunt bepalen, inclusief de objecten die je onderweg tegenkomt. Je kunt je routes ook delen met anderen of opslaan voor later gebruik.

Een van de nieuwste functies van de Waterkaarten app is AIS+, waarmee je je positie in realtime kunt delen en zien waar omringende schepen zich bevinden. Zo kun je veiliger en makkelijker varen, vooral in drukke of onoverzichtelijke gebieden. AIS+ is momenteel alleen beschikbaar voor Nederland.

De Waterkaarten app werkt ook offline, zodat je altijd kunt blijven varen, ook als je geen internetverbinding hebt. Je kunt de bijbehorende kaarten vooraf downloaden op een stabiele wifi-verbinding. Let wel op dat de bestandsgrootte van het offline kaartmateriaal erg groot is en dat je voldoende opslagruimte hebt op je apparaat.

De Waterkaarten app is gratis voor de eerste 7 dagen. Daarna werkt de app alleen met een geldig abonnement. Je kunt kiezen uit een maandelijks abonnement (€ 13,99), een seizoensabonnement (3 maanden voor slechts € 31,99) of een jaarabonnement (€ 44,99). Het abonnement eindigt automatisch en je kunt het op elk moment opzeggen.

Je kunt de Waterkaarten app downloaden voor Android, iOS of Windows. Je kunt je abonnement activeren op maximaal 3 apparaten. Je kunt ook gebruik maken van de betrouwbare service van de Waterkaarten app, die 7 dagen per week voor je klaar staat.

De Waterkaarten app is gebaseerd op de ANWB Waterkaarten van 2018 en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies en verbeteringen. Het is de meest complete app voor pleziervaarders, die jaarlijks door meer dan 60.000 hobbykapiteins wordt gebruikt.

Met de Navionics app heb je toegang tot de meest complete en actuele vaarkaarten, met meer dan 40.000 meren en zeeën, met gedetailleerde dieptelijnen, kustcontouren, navigatiehulpmiddelen, getijdenstations, stromingen, onderwaterstructuren en meer. Je kunt ook alle informatie over visplekken, vissoorten, visregels, visrapporten en meer raadplegen. Bovendien blijf je op de hoogte van de dagelijkse updates van de kaarten, die door de Navionics gemeenschap worden aangeleverd.

De Navionics app heeft ook een handige routeplanner, waarmee je eenvoudig de optimale route tussen je startpunt en bestemming kunt bepalen, inclusief de objecten die je onderweg tegenkomt. Je kunt je routes ook delen met anderen of opslaan voor later gebruik.

Een van de nieuwste functies van de Navionics app is SonarChart Live, waarmee je je eigen kaarten in realtime kunt maken door je app te verbinden met een compatibele sonar/plotter. Zo kun je de bodemstructuur en de visactiviteit beter zien en je eigen persoonlijke kaartlaag creëren.

De Navionics app werkt ook offline, zodat je altijd kunt blijven varen of vissen, ook als je geen internetverbinding hebt. Je kunt de bijbehorende kaarten vooraf downloaden op een stabiele wifi-verbinding. Let wel op dat de bestandsgrootte van het offline kaartmateriaal erg groot is en dat je voldoende opslagruimte hebt op je apparaat.

De Navionics app is gratis voor de eerste 15 dagen. Daarna werkt de app alleen met een geldig abonnement. Je kunt kiezen uit een maandelijks abonnement (€ 10,99), een jaarabonnement (€ 21,99) of een levenslang abonnement (€ 109,99). Het abonnement eindigt automatisch en je kunt het op elk moment opzeggen.

Je kunt de Navionics app downloaden voor Android, iOS of Windows. Je kunt je abonnement activeren op maximaal 5 apparaten. Je kunt ook gebruik maken van de betrouwbare service van de Navionics app, die 24/7 voor je klaar staat.

De Navionics app is gebaseerd op de Navionics kaarten van 2021 en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies en verbeteringen. Het is de meest complete app voor varen en vissen, die jaarlijks door meer dan 2 miljoen watersporters wordt gebruikt.