EHBO

Aan boord kunnen ongelukken gebeuren, als dit op meer open water gebeurd kan hulp soms verder weg zijn dan normaal. Daarom is het handig om een EHBO-doos aan boord te hebben van je boot.

Tip

Het lezen van deze content is geen vervanging van een goede EHBO-cursus. Als er iets gebeurd en je weet niet zeker wat je moet doen bel 112 zij kunnen je altijd van advies voorzien.

Meest voorkomende ongevallen aan boord

Onderkoeling

Het kan soms koud worden aan boord van een boot zeker als het regent of het hard waait. Ook is het niet altijd zomaar mogelijk om de verwarming aan te zetten.

Tekenen van onderkoeling:

  • Klappertandde
  • Blauwe lippen
  • Sloomheid

Wat te doen Als iemand onderkoeld is is het van belang om deze persoon snel maar niet te snel weer warm te krijgen. Op het moment dat iemand onderkoeld is voelt deze persoon minder, en heeft minder goed door als bv een kruik net iets te warm is. Dit kan op vele manieren, maar hier onder staan een aantal van de meest voorkomende manieren:

  • Natte kleding uit als iemand onderkoeld is doordat deze in het water is gevallen of op een andere manier nat is geworden. Moeten deze natte kleding zo snel mogelijk uit en vervangen worden door drogen, als dat niet een optie is is zonder kleding meestal een betere manier dan natte kleding.
  • Warmte deken deze dekens zitten is veel EHBO-dozen en zijn een goede manier om iemand snel weer warm te krijgen. Deze dekens hebben twee verschillende kanten een gouden en een zilveren kant. Op het moment dat iemand onderkoeld is wil je gouden kant naar buiten hebben en de
  • Uit de wind dit kun je doen door ergens te schuilen met minder wind, of bv gaan liggen ipv zitten zodat je minder wind vangt.

Klap tegen het hoofd

Dit is vooral veel voorkomend aan boord van zeilboten. Aan boord van zeilboten zijn veel bewegende onderdelen die soms onverwachts bewegen en daardoor tegen iemand hoofd kunnen komen. Op het moment dat iemand een klap tegen het hoofd krijg zijn er twee dingen die kunnen gebeuren: een hersenschudding of een gat in het hoofd. Een hersenschudding is het ergste en kan een reden zijn om de hulp diensten te bellen. Bij een verwonding/gat aan het hoofd kan er veel blood vrij komen, als de verwonding on het haar zit kan het ook lastig zijn om het goed te kunnen behandelen.

Hoe herken je een hersenschudding?
Is de persoon door de klap even buiten bewustzijn geraakt?
Is de persoon misselijk of heeft moeite om te lopen/staan?
Dan heeft deze persoon zeer waarschijnlijk een hersenschudding en is het verstandig contact op te nemen met de huisarts of 112 te bellen.

Zeeziekte

In tegen stelling tot de naam kan zeeziekte zeker ook voorkomen op binnen wateren (wel minder snel). Tegen zee ziekte bestaan medicijnen deze werken zeer goed, wel is het belangrijk om deze te nemen voordat je zee ziek wordt. Op het moment dat je al zee ziek bent is het moeilijk om de pilletjes in je maag te houden.

Test je kennis

Je vragen worden geladen....