Joon

Een joon is een drijflichaam dat gebruikt wordt als markeerpunt in het water. Het lijkt op een grote dobber en bestaat uit een lange stok met aan de ene kant een drijver met daaronder een gewicht en aan de andere kant een vlaggetje. Een joon kan verschillende functies hebben, afhankelijk van de situatie waarin je hem gebruikt. Hieronder lees je meer over de joon en hoe je hem kunt inzetten voor je vaarbewijs.

Doel van een Joon

Een joon is bedoeld om de positie van een object (meestal een man over boord) aan te geven. Dit kan nodig zijn omdat dit object anders niet goed zichtbaar is, omdat de kleur niet opvallend genoeg is, er hoge golven zijn of het mistig is. Een joon kan dit op meerdere manieren voor elkaar krijgen:

  • Een opvallende kleur te zijn, meestal orange of geel.
  • Een (knipperend) lampje voor goede zichtbaarheid met minder licht
  • Geluid maken
  • Nood vuurwerk

Wanneer gebruik je joon?

Er zijn geen regels over wanneer je wel of niet een joon gebruikt maar een aantal voorbeelden van situaties waarin het gebruik van een joon aan te bevelen is:

  • Als je een man overboord hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten waar hij of zij is. Door een joon in het water te gooien, kun je de plek markeren waar de persoon te water is geraakt. Zo kun je hem of haar makkelijker terugvinden. Sommige jonen zijn voorzien van een lampje, zodat je ze ook in het donker kunt zien.
  • Als je een anker uitgooit, wil je natuurlijk weten waar je anker ligt. Door een joon aan het ankerlijn te bevestigen, kun je laten zien waar je anker ligt. Zo voorkom je dat andere boten over je ankerlijn varen of dat je je anker kwijtraakt. Ook kun je aan de stand van de joon zien of je anker goed houdt of dat je aan het krabben bent.
  • Als je gaat vissen, wil je natuurlijk weten waar je je visnet of -lijn hebt uitgezet. Door een joon te gebruiken, kun je je vistuig markeren. Zo weet je waar je je vistuig hebt uitgezet en kun je het makkelijk ophalen. Ook kun je aan de beweging van de joon zien of je beet hebt of niet.

Hoe gebruik je een joon?

Een joon is dus een veelzijdig hulpmiddel dat je op verschillende manieren kunt gebruiken. Maar hoe gebruik je een joon eigenlijk? Dat hangt af van de situatie waarin je hem wilt gebruiken. Maar in het algemeen gelden de volgende tips:

  • Zorg dat je een joon altijd bij de hand hebt als je gaat varen. Je weet nooit wanneer je hem nodig hebt.
  • Zorg dat je een joon kiest die past bij je doel. Er zijn verschillende soorten en maten jonen, met verschillende kleuren, vormen en functies. Kies een joon die goed zichtbaar is en die de juiste signalen kan geven.
  • Zorg dat je een joon goed bevestigt en bedient. Als je een joon in het water gooit, gooi hem dan zo dicht mogelijk bij het object dat je wilt markeren. Als je een joon aan je boot bevestigt, zorg dan dat hij goed vastzit en dat hij niet in de weg zit. Als je een joon als signaal gebruikt, zorg dan dat je de juiste signalen geeft en dat je ze regelmatig herhaalt.

Een joon is een onmisbaar hulpmiddel voor elke schipper. Een joon kan je veel voordelen opleveren als je op het water bent. Maar je moet ook weten hoe je een joon goed kunt herkennen, bevestigen en bedienen.