Puts en lijn

Een puts met lijn is een handig hulpmiddel voor elke schipper die zijn boot schoon en fris wil houden. Een puts is een emmer die gemaakt is van rubber of PVC, zodat hij geen krassen of beschadigingen veroorzaakt aan de boot. Aan de puts zit een lijn vast, die meestal gesplitst is in een rvs kous. Met deze lijn kun je de puts makkelijk in het water laten zakken en weer ophalen. Zo kun je buitenwater gebruiken om bijvoorbeeld de boot te wassen, de afwas te doen, of jezelf op te frissen.

Een puts met lijn is dus een onmisbaar onderdeel van je bootuitrusting. De prijs en de kwaliteit van een puts met lijn kunnen variëren, dus het is verstandig om je goed te oriënteren voordat je een keuze maakt. Let bij het kopen van een puts met lijn op de volgende punten:

De inhoud van de puts. Een puts met een grotere inhoud kan meer water bevatten, maar is ook zwaarder en lastiger te hanteren. Een puts met een kleinere inhoud is lichter en handzamer, maar moet vaker gevuld worden. Een gemiddelde inhoud voor een puts is ongeveer 7 tot 8 liter. De lengte van de lijn. Een lijn met een langere lengte geeft je meer bereik om water te kunnen putsen, maar is ook moeilijker om op te bergen en te voorkomen dat hij in de knoop raakt. Een lijn met een kortere lengte is makkelijker om op te ruimen en te beheersen, maar kan te kort zijn om voldoende water te kunnen halen. Een gemiddelde lengte voor een lijn is ongeveer 2 tot 3 meter. De kwaliteit van het materiaal. Een puts met een betere kwaliteit materiaal is duurzamer en slijtvaster, maar ook duurder in aanschaf. Een puts met een mindere kwaliteit materiaal is goedkoper in aanschaf, maar kan sneller kapot gaan of lekken. Het materiaal van de puts moet flexibel en stevig zijn, zodat hij niet vervormt of scheurt. Het materiaal van de lijn moet sterk en soepel zijn, zodat hij niet breekt of rafelt.