Radar reflectors

Radarreflectoren zijn apparaten die de radargolven die door radars worden uitgezonden terugkaatsen naar de radarantenne. Dit zorgt ervoor dat ze een sterk signaal op de radarschermen laten zien. Radarreflectoren zijn nuttig voor de veiligheid op zee, omdat ze de zichtbaarheid van kleine vaartuigen, boeien, bruggen en andere objecten vergroten. In dit artikel zullen we de verschillende soorten radarreflectoren, hun voor- en nadelen, en hun gebruik bespreken.

Soorten

Er zijn verschillende soorten radarreflectoren, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende zijn:

Hoekreflectoren

Dit zijn drie metalen platen die onder een hoek van 90° ten opzichte van elkaar staan. Ze kaatsen de radargolven terug in dezelfde richting als waar ze vandaan kwamen. Om een hoekreflector te maken die radargolven uit elke richting kan reflecteren, worden acht hoekreflectoren rug aan rug in een octaëder (diamant) vorm geplaatst. Het voordeel van hoekreflectoren is dat ze een hoge reflectiviteit hebben en eenvoudig te maken zijn. Het nadeel is dat ze relatief groot en zwaar zijn, en dat ze niet goed werken als ze niet loodrecht op de radargolven staan.

Luneberg-lenzen

Dit zijn bolvormige objecten die gevuld zijn met een materiaal dat een variabele brekingsindex heeft. Dit betekent dat de radargolven die de lens binnenkomen, worden afgebogen naar het middelpunt, waar ze worden gereflecteerd door een metalen plaat. Het voordeel van Luneberg-lenzen is dat ze een uniforme reflectie hebben over een breed scala aan hoeken en frequenties. Het nadeel is dat ze duur en kwetsbaar zijn, en dat ze een grote diameter moeten hebben om effectief te zijn.

Cilindrische reflectoren

Dit zijn buisvormige objecten die gemaakt zijn van metalen gaas of folie. Ze werken volgens het principe van de resonantie, wat betekent dat ze de radargolven versterken als ze een bepaalde lengte hebben die overeenkomt met de golflengte. Het voordeel van cilindrische reflectoren is dat ze goedkoop en licht zijn, en dat ze gemakkelijk te monteren zijn. Het nadeel is dat ze een lage reflectiviteit hebben en dat ze alleen werken voor een smal bereik van frequenties

Plaatsing

Je moet een radarreflector zo hoog mogelijk plaatsen, bij voorkeur op de mast of op een paal. Dit zorgt ervoor dat de radarreflector een vrij zicht heeft op de horizon en dat hij niet wordt geblokkeerd door andere delen van je schip. Je moet een radarreflector zo ver mogelijk houden van metalen objecten, zoals de motor, de accu of de radio, die de radargolven kunnen verstoren of absorberen. Het is belangrijk om controleren of je radarreflector goed is bevestigd en schoon is, zodat hij niet losraakt of beschadigd raakt.

Gebruik

Je moet een radarreflector gebruiken wanneer je vaart in gebieden waar veel radarverkeer is, zoals drukke vaarwegen, havens of kustwateren. Ook als je vaart in omstandigheden met slecht zicht, zoals mist, regen of duisternis is het goed om een radarreflector te hebben. Maar je moet ook niet blindelings vertrouwen op je radarreflector, want hij garandeert niet dat je altijd wordt gezien door andere schepen. Het is goed om naast je radarreflector ook gebruik te maken van middelen, zoals lichten, geluidssignalen, vlaggen of marifoon. Je moet ook altijd een goede uitkijk houden en de regels voor het voorkomen van aanvaringen volgen.

Test je kennis

Je vragen worden geladen....