Veiligheid redingsvesten

Reddingsvesten zijn essentiële veiligheidsmiddelen voor iedereen die op of bij het water is. Een reddingsvest kan je leven redden als je te water raakt, vooral als je bewusteloos bent of niet kunt zwemmen.

Soorten reddingsvesten

Er zijn twee hoofdsoorten reddingsvesten: vaststof reddingsvesten en opblaasbare reddingsvesten.

Vaststof reddingsvesten zijn vesten die gevuld zijn met een speciaal schuim dat drijfvermogen geeft.

 • Ze zijn altijd klaar voor gebruik en hebben weinig onderhoud nodig. Ze hebben wel een verloop datum, na deze datum kan het drijfvermogen niet meer gegarandeerd worden.
 • Ze zijn geschikt voor zwemmers in beschut water of op plekken waar voldoende hulp voorhanden is.
 • Ze draaien iemand niet automatisch op zijn rug, dus ze zijn niet veilig bij bewusteloosheid.
 • Ze zijn ook minder comfortabel om te dragen dan opblaasbare vesten, omdat ze dikker en stugger zijn.

Opblaasbare reddingsvesten zijn vesten die zichzelf vullen met lucht als ze in contact komen met water of als je aan een koord trekt.

 • Ze zijn lichter en slanker dan vaststof vesten, waardoor ze meer bewegingsvrijheid en comfort bieden.
 • Ze zijn geschikt voor algemeen gebruik op open water, ook voor mensen die niet kunnen zwemmen.
 • Ze draaien iemand wel automatisch op zijn rug, dus ze zijn veilig bij bewusteloosheid.
 • Ze hebben wel meer onderhoud nodig, zoals het regelmatig controleren van de gaspatronen en het drogen na gebruik.

Drijfvermogen van het reddingsvest

Het drijfvermogen van een reddingsvest wordt aangegeven in de eenheid N (newton), wat staat voor het opwaartse vermogen dat het vest bezit. Hoe groter het getal voor de N, hoe meer drijfvermogen het vest heeft. Er zijn vier klassen van drijfvermogen:

 • 50 N: Dit zijn zwemvesten die geschikt zijn voor zwemmers in beschut water of op plekken waar voldoende hulp voorhanden is. Ze hebben onvoldoende drijfvermogen voor iemand die zichzelf niet kan redden. Ze draaien iemand niet op zijn rug.
 • 100 N: Dit zijn reddingsvesten die geschikt zijn voor zwemmers in kalm beschut water. Ze zijn beperkt veilig bij bewusteloosheid, afhankelijk van de gedragen kleding. Ze draaien iemand meestal op zijn rug, maar niet altijd.
 • 150 N: Dit zijn reddingsvesten die geschikt zijn voor algemeen gebruik op open water. Ze zijn veilig bij bewusteloosheid, ook met zware kleding. Ze draaien iemand altijd op zijn rug.
 • 275 N: Dit zijn reddingsvesten die geschikt zijn voor extreme omstandigheden op zee, zoals storm, hoge golven of het dragen van een overlevingspak. Ze hebben extra drijfvermogen om iemand boven water te houden, ook met zware kleding. Ze draaien iemand altijd op zijn rug.

Verplichting van reddingsvesten aan boord

In Nederland is het verplicht om reddingsvesten aan boord te hebben voor alle opvarenden van een schip dat is bestemd voor bedrijfsmatig vervoer. Dit geldt ook voor de bijboot. De eisen voor de reddingsvesten zijn afhankelijk van de beroepsgroep en het vaargebied.

Voor de recreatievaart is het niet verplicht om reddingsvesten aan boord te hebben, maar het is wel sterk aan te raden. Het dragen van een reddingsvest vergroot je overlevingskans met factor vier.

Wist je dat?

Slechts 30 procent van de watersporters draagt consequent een reddingsvest[^1].
Dat kan beter! Zorg dat jij het hoofd boven water houdt en draag altijd een reddingsvest.

[^1]: bron knrm.nl