Veiligheid zwemtrap

Een zwemtrap lijkt misschien een luxen, iets wat niet persee nodig is op een boot maar wel erg handig. Bij sommige kleinere boten is dat misschien waar, maar als je denkt aan een groote zeilboot of een groot schip is dat wel anders. Sommige boten hebben een romp die meerdere meters boven het water uit komt. Op het moment dat je aan boot wil komen van een van deze boten moet er dus een trap zijn.

Een zwemtrap is extra belangrijk op het moment dat je alleen in een boot vaart. Omdat er niemand aan boord is om je een handje te geven of de zwemtrap uit te gooien. Daarom is het heel belangrijk dat deze zwemtrap altijd uit gegooid is of van uit het water in te zetten is. Op grote zeiljachten is het zeer gebruikelijk dat de zwemtrap via een lijn die net boven het water hangt te bedienen is.

Tip

Het is heel belangrijk om de zwemtrap te testen voor de eerste keer gebruik. Je wil namelijk zeker weten dat hij lang genoeg is, de plek waar de trap hangt stevig genoeg is en je fysiek in staat bent de ladder te gebruiken.