Weerbericht

KNMI

Het KNMI(Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) is het nationale instituut voor weer, klimaat en seismologie. Het KNMI is een agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en adviseert en waarschuwt de samenleving om risico's in de geofysische leefomgeving terug te dringen en kansen te creëren, ten behoeve van de veiligheid, duurzaamheid en economie van Nederland.

Soorten voorspelling

Het KNMI geeft verschillende soorten voorspellingen uit. Deze zijn gebaseerd op verschillende data, weermodellen en berekeningen. Elke voorspelling heeft zijn eigen doel en is daarom ook anders opgebouwd.

Pluim

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim

Waarnemingen

Dit zijn de huidige metingen van de KNMI-weerstations in Nederland. Deze worden in principe elke 10 minuten bijgewerkt. Deze waarnemingen zijn vooral handig om te kijken of de voorspellingen kloppen. En waar een bepaald weertype zich bevindt boven Nederland. https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarnemingen

Verwachtingen

Dit is een woordelijke beschrijving van het weer voor de komende 24 uur. En een verwachting voor de komende 7 dagen. Deze voorspelling is heel globaal en geeft alleen een beschrijving van het weer. https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen

ECWMF

Het ECWMF(European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) is een internationale organisatie die zich bezighoudt met het ontwikkelen van numerieke weersvoorspellingen. Zij doen dit door middel van een supercomputer die de weersvoorspellingen berekend. Hievoor hebben zij een eigen weermodel ontwikkeld. Dit model is bedoeld om een weersvoorspelling te maken voor de komende 10 dagen van europa.