kvb2 intro

Kleinvaarbewijs 2 is een vervolg op kleinvaarbewijs 1. Het kleinvaarbewijs 2 heb je nodig voor grote binnenwateren zoals Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde. Het klein vaarbewijs 2 is ook een International Certificate of Competence (ICC) inland and coastal waters. Deze heb je nodig als je wilt varen in het buitenland op groot water of grote boten.

Om je kleinvaarbewijs 2 te halen moet je eerst je kleinvaarbewijs 1 halen pas nadat je deze hebt gehaald kun je vaarbewijs 2 halen. Het examen voor doe je bij het CBR en bestaat uit 23 meerkeuze vragen en 4 open vragen. Elke vraag is 1, 2, 3 of 4 punten waard, intotaal zijn er 50 punten te halen waarvan je er 35 nodig hebt om het examen te halen.

Kosten Het examen voor Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) kost € 60,15. Nadat je bent geslaagd moet je een gezondheidsverklaring invullen dat kost kost € 12,50. De aanvraag van het vaarbewijspasje kost € 12,05.

Extra benodigheden

In tegenstelling tot bij het halen van je kleinvaarbewijs 1 heb je voor je kleinvaarbewijs 2 een paar fysieke materialen nodig om te kunnen oefenen. Voor het onderdelen navigeren heb je een passer en kaart plotter nodig ook heb je een kaart nodig. De plotter en passer zijn verkrijgbaar bij de meeste lokale water sport winkels maar ook online:

bol.com

De kaarten die je nodig hebt om te oefenen en die je ook op je examen zult gebruiken is te downloaden op de website van website van het miniserie van defensie kaart A en kaart b. Deze moeten op de juiste schaal op a3 formaat afgedrukt worden om te zorgen dat je tot de juiste antwoorden kan komen.