BPR - Nood tekens

Het kan gebeuren dat je met je schop in nood komt en snel hulp nodig hebt. Dan kun je op meerdere manieren om aandacht vragen.

Oproep via de marifoon

Op de Zeeuwse water, het Markermeer, het IJsselmeer en de Waddenzee kun je dat doen op kanaal 16. Op alle andere binnenwateren op kanaal 10 of het ter plekken geldende blokkanaal.

Zwaaien met een vlag of ander voorwerp

Je kunt ook zwaaien met een vlag of ander voorwerp. Dit is een internationaal noodsein. Het werkt het beste met een vel gekleurd voorwerp, zoals een oranje vlag of een oranje zwemvest.

Rond zwaaien met een lamp

Je kunt met deze lamp naar andere boten schijnen, op het water of op een zeilboot kun je ook in je zeilen schijnen.

Noodvuurwerk

Er zijn vele soorten noodvuurwerk bedoeld voor verschillende situaties. De meeste soorten noodvuurwerk zijn alleen toegestaan op zee, maar er zijn ook soorten die je op de binnenwateren mag gebruiken. Als je noodvuurwerk aan boord hebt van je boot zorg dan dat je bekend bent met de werking en de veiligheidsvoorschriften.

Vuurpijlen

Dit type noodvuurwerk wordt eigenlijk bijna niet meer gebruikt. Dit vuurwerk is zeer vergelijkbaar met een gewone vuurpijl, maar geeft een rode flits en een luide knal. Omdat deze vuurpijlen op een veilige manier wat tijd kost worden (die je niet altijd hebt in een nood situatie) worden ze niet meer gebruikt.

Lichtkogels

Deze kogel wordt hoog de lucht in geschoten waarna hij langzaam naar beneden komt vallen. De kogel geeft een vel rood licht en is goed zichtbaar overdag en in de nacht over lange afstand. De kogels blijven minder lang in de lucht dan een parachute, maar lichtkogels zijn goedkoper en mogen ook op de binnenwateren gebruikt worden.

Parachutelichten

Deze parachute wordt hoog de lucht in geschoten waar hij lange tijd blijft hangen en een vel rood licht geeft. De parachute is goed zichtbaar overdag en in de nacht over lange afstand. Omdat deze parachute brandend op de grond kunnen komen is het alleen toegestaan ze op open water te gebruiken.

Rookbommen

Deze rookbommen geven een grote hoeveelheid rook af, in een rode of oranje kleur. De rook is goed zichtbaar overdag over lange afstand (afhankelijk van de wind), maar niet in het donker.

Noodsignalen met geluid

  • Herhaalde reeksen lange stoten
  • Het seinen van de morsecode voor SOS op de scheepshoorn (... --- ...)
  • Het voortdurend luiden van de scheepsbel