Het Rijnvaartpolitiereglement (RPR)

Het Rijnvaartpolitiereglement (RPR) bevat de verkeersregels voor de Nederlandse Rijn en zijn voortgekomen uit Bazel in zee.
Het RPR gebied bestaat uit de volgende 5 wateren: Boven-rijn, Nederrijn, Lek, Waal en het Pannerdenschkanaal. Het RPR is van toepassing op alle schepen die zich op de Nederlandse Rijn bevinden, ongeacht de vlag waaronder ze varen. Het RPR is ook van toepassing op de Nederlandse zeehavens en op de Nederlandse territoriale zee. Het RPR is een uitwerking van het Rijnvaartpolitiereglement 1995 (RPR 1995) en is aangepast aan de Nederlandse situatie. Het RPR is een ministeriële regeling en is vastgesteld door de minister van Infrastructuur en Milieu.

Definities

Het RPR heeft geen definitie vastgesteld voor een groot schip. Als je binnen een RPR gebied zou spreken over een schip, dan gaat het dus over alle schepen. De term klein schip kennen ze wel. Dat is een schip met een lengte van minder dan 20 meter en hiervoor gelden er uitzonderingen. Dat zijn bedrijfsmatig gebruikte schepen, vissersschepen, duwbakken, schepen die meer dan 12 passagiers mogen vervoeren en de veerponten.

Overige regels

 • Zeilschepen moeten onderling in een RPR gebied elkaar aan de loefzijde, dat is de scheepszijde waar de wind inkomt, oplopen. Het oplopen aan de lijzijde is niet toegestaan.
 • Schepen die korter zijn dan 20 meter hoeven geen reglementen aan boord te hebben, maar het advies is om ze wel bij je te hebben als je gaat varen!
 • Verder geldt vanuit het Rijnvaartpolitiereglement dat grote schepen altijd voorrang hebben op kleine schepen. Wat wil dit zeggen?
  • Als een klein schip een gestrekte koers stuurboord gaat varen dan moet hij voorrang verlenen aan een groot schip.
  • Als een klein schip stroom mee heeft bij een engte (versmalling), dan moet hij voorrang verlenen aan een groot schip welke tegen de stroom in gaat varen.
  • Kleine schepen moeten wel voorrang verlenen aan een snel schip.
  • Kleine schepen dienen in een hoofdvaarwater voorrang te verlenen aan een groot schip in een nevenvaarwater.

Test je kennis

Je vragen worden geladen....